Cieto konfekšu pildījums
Cieto konfekšu pildījums

Cieto konfekšu pildījums

Atbildot uz kāda sekotāja jautājumu, kā cietajās konfektēs dabūj ievārījumu iekšā, varu teikt, ka to izdara koekstrūzijas procesā ar speciālu iekārtu, kas ir bildē.[1]   

Lai pildītu cietās konfektes ar ievārījumam līdzīgu materiālu, parasti izmanto koekstrūziju (co-extrusion). Pirmais solis ir izveidot cieto konfekšu cauruli. Tālāk tiek izmantota maza caurule, kas pielīp cietai konfektei, lai iesūknētu ievārījumu konfektē. Pēc tam konfekšu cauruli izlaiž cauri griezējiem un saspiež, veidojot šuves. Šī metode ir īpaši piemērota cietajām konfektēm, saldajām konfektēm vai citām labi pagatavotām konfektēm. Tomēr centra pildījuma koekstrūzija nedarbojas ar želejkonfektēm, jo pastāv problēmas ar blīvējuma bojājumu.[2]

Koekstrūzijas terminu pirmo reizi tiek izmantots ap 1950. gadu. Ar to var iegūt dažādu struktūru polimērmateriālus. Tas tiek izmantots presformās, kas izkliedē un atšķaida polimērus, pirms tos savieno procesa beigās. Pārtikas rūpniecībā koekstrūzijas metode kļuva populāra 1984. gadā. Tajā laikā M&M Mars kompānija prezentēja pasaulei savus produktus Combos un Corn Quistos. Abi produkti bija kraukšķīgas graudaugu tūbiņas, pildītas ar pikantu mīkstu krējumu.

Koekstrūzijas process ir vienlaicīga produktu formēšana, kas sastāv no divām vai vairākām sastāvdaļām. To veic, izmantojot ekstrūderu (vienas vai dubultskrūves), sūkņus un īpašu formēšanas mehānismu. Cauruļveida ierīcēs ārējo cauruli veido, izspiežot kviešu, kukurūzas, rīsu vai to kombinācijas miltus. Pildviela, kas ir viskozs šķidrums, nespēj darboties istabas temperatūrā, tā tiek padota vienlaikus ar caurules veidošanu ar sūkni vai citu ekstrūderu. Pēc pietiekamas atdzesēšanas sagatavoto cauruli sagriež noteikta garuma gabalos. Koekstrūzijas metode ir piemērota mazu formu izstrādājumu, piemēram, konfekšu, vai iegarenu, piemēram, ruļļu, bagetes, kas satur pildvielu, ražošanai.[3]


[1] https://www.proform-france.com/machines/extruder-and-co-extruder/

[2] Moore, C. Method for making liquid centered jelly candes. https://patentimages.storage.googleapis.com/05/d1/ed/1a57e52ba8da0b/US5626896.pdf

[3] Simitchiev, A., Borisov Nenov, V., Lambrev, A. Coextrusion of food products – essence and technical characteristics. https://www.researchgate.net/publication/273692346_Coextrusion_of_food_products_-_essence_and_technical_characteristics

 

© Studiju darbi 2024

Mūsu tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes, lai nodrošinātu un uzlabotu tīmekļa vietnes darbību, sniegtu vietnes apmeklētājiem pielāgotu informāciju par mūsu produktiem un pakalpojumiem, analizētu vietnes apmeklējumu. Lietotājam jebkurā brīdī ir iespēja piekrist, atteikties vai mainīt savu piekrišanu. Vairāk informācijas par izmantotajām sīkdatnēm skatīt sīkdatņu izmantošanas noteikumos. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Mūsu tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes, lai nodrošinātu un uzlabotu tīmekļa vietnes darbību, sniegtu vietnes apmeklētājiem pielāgotu informāciju par mūsu produktiem un pakalpojumiem, analizētu vietnes apmeklējumu. Lietotājam jebkurā brīdī ir iespēja piekrist, atteikties vai mainīt savu piekrišanu. Vairāk informācijas par izmantotajām sīkdatnēm skatīt sīkdatņu izmantošanas noteikumos.
Save settings
Cookies settings